Varför lägger JämO kraft på dumheter?

Idag gör Jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström åter ett utspel om att Sverige ska bojkotta fotbolls-VM för herrar i sommar, eftersom detta arrangemang går av stapeln i Tyskland och eftersom man kan befara ökad prostitution och även ökad slavhandel. Jag tycker att det är så outsägligt trist: JämO lyckas nämligen förringa en otroligt viktig fråga till en bisarr debatt om bojkotter vilket bara kommer försvaga kraven på jämställdhet och den viktiga diskussion om hur vi bryter könsmaktsordningen i Sverige. (Uttalanden mot människohandeln har gjorts av många – exempelvis av de politiska partierna i Örebro, här kan du läsa Kommunstyrelsens ordförande (s) Mats Sjöströms svar på en fråga i ämnet.)
Jag har hittills inte hört någon försvara vare sig prostitutionen eller slavhandeln men ändå tolkar Borgström den kritik han fått för sina utspel som att han ”träffat en öm punkt”. Som om de som kritiserat hand utspel någonsin förringat problemet med människohandel och kvinnoförtryck.
Och bara för att vara på den säkra sidan: Jag är feminist, jag instämmer i att kvinnor genomgående har sämre villkor i Sverige (och världen) och jag vill verka för att ändra på detta. Jag tycker dessutom att trafficking, kvinnohandel, kvinnoförtryck, misshandel och kidnappning är vidriga brott – oavsett i vilket land de begås.
Jag tycker däremot inte att det är rimligt att bojkotta ett fotbolls-VM på grund av att kriminella begår brott. Inte heller på grund av att Tyskland har gjort prostitution laglig (Tyskland har dock aldrig gjort kidnappning lagligt). Att prostitution är lagligt i Tyskland innebär faktiskt inte att fler kvinnor utnyttjas än i en del länder där prostitution -formellt- är olagligt, typ Thailand eller Estland (för att bara nämna några). Utnyttjande är fel oavsett lagstiftningen runt det.
När jag läste Claes Borgströms inlägg idag (som i övrigt hade många kloka poänger) kom jag att tänka på en självklar fråga som jag inte sett någon belysa: bojkottar JämO själva resor till länder där prostitution är tillåtet eller vanligt? Jag hittade ingen information på hemsidan så jag skickade in en fråga:
”Hej! Eftersom Jämställdhetsombudsmannen numera har synpunkter på vart människor reser och vilka länder Sverige ska samarbeta med skulle jag vilja ta del av vilka utlandsresor JämO Claes Borgström varit på de senaste två åren. Det är möjligt att denna kunskap finns någonstans på webbplatsen men jag hittar det inte. Därför vore jag tacksam om ni kunde sända en sammanställning eller om ni kunde tipsa mig om var på webbplatsen man hittar denna information.
Jag beklagar att jag på detta sätt stjäl arbetstid från JämOs viktiga uppgift att värna om lika rättigheter för kvinnor och män i i arbetsliv, utbildning och i samhället i övrigt. Eftersom jag vet att JämO gör ett bra och viktigt jobb tycker jag självklart att er arbetstid i första hand ska ägnas åt sådant, men samtidigt tycker jag att det är angeläget att få svart på vitt att JämO även i sin egen verksamhet följer de rekommendationer myndigheten anser ska gälla för andra.
Eftersom JämO Claes Borgström normalt är klok och kunnig förutsätter jag att han sett till att hans eget, och myndighetens, resande inte uppmuntrar sådana länder där prostitution är vanligt förekommande.”

I väntan på svar funderar jag mest på hur det vettiga projektet ”Women to the top”, där både Sverige, Danmark, Estland och Grekland var inblandat kunde drivas utan resor till länder där prostitution är lagligt och rätt vanligt. Och hur fungerade det avslutade projektet ”European project on equal pay” i vilket Sverige deltog tillsammans med Tyskland, Italien, Spanien och Storbritannien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *